Kalender

Augustus 2017
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Menu van de maand.

 

Hieronder vindt u de lijst van beschikbare menu's per maand.

Dit zijn excel bestanden waar u per dag de aangeboden maaltijd kan nalezen. Op het tweede tabblad staan de allergenen die op deze maand van toepassing zijn.

 

menu mei 2017

Allergenen mei 2017

Bloemkool mei 2017

 

 

 

[Help ons vertalen!]

Savooiekool

Bron: Wikipèdia

Savooikool of groenekool (ook groene kool gespeld) is een kool die zowel voor de verse markt als voor de industrie wordt geteeld. Het is een van de oudste koolsoorten, die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. De kool is vernoemd naar de historische regio Savoye, die deels in het uiterste zuidoosten van Frankrijk en deels in Noord-Italië ligt.

 

Gele savooiekool vormt evenals wittekool een vaste ronde kool, geelgroen van kleur.

Inhoudsstoffen:

Savooiekool heeft een hoog vitamine C-gehalte heeft.

100 gram verse kool bevat ongeveer:

Gezondheid -Zoals de andere koolsoorten is savooi in noordelijke streken een belangrijke bron van vitamines en voedingsvezels

Bereiding :

Het leerachtige, geribbelde savooiblad is niet meteen de meest geschikte appetizer bij feestelijke aangelegenheden, maar eenmaal verwerkt is savooikool een verrassend lekkere groente. Bovendien is het perfect combineerbaar met andere winterse groenten.

 

Wortel (groente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Wortelen

De wortel die als groente gekweekt wordt is botanisch dezelfde soort als wilde peen. Deze kruist zeer gemakkelijk met de eetbare wortel, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had. De wortel dankt dus mogelijk zijn huidige kleur aan de 'Oranjes'. De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw over de rest van Europa verspreid.

Inhoudsstoffen

Enige voedingswaarden van 100 gram verse peen is:

Energetische waarde 173 kJ (41 kcal)
Koolhydraten 9,6 gram
Eiwit 1 gram
Vet 0,2 gram
Vitamine C 5,9 mg
Bètacaroteen 8 mg
Vitamine B1 0,07 mg
Vitamine B2 0,06 mg
Calcium 33 mg
IJzer 0,3 mg

 

Pompoen

 

Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas en vormen een familie met komkommers. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Sommige soorten zijn eetbaar, de zogenoemde kalebassen kunnen alleen worden gebruikt voor decoratieve doeleinden.

 

De pompoen is vooral in het straatbeeld te zien rond eind oktober. Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. De oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar.

 

De pompoen kan een omvang bereiken van wel 1 meter en een gewicht van 70 kg. De stengels kunnen een lengte van 10 meter bereiken. De vrucht is bolrond met een afgeplatte boven- en onderkant. De vrucht wordt vaak gebruikt als versiering De vrucht blijft mits koel bewaard maandenlang in goede staat, maar gaat op een gegeven moment rotten. Uit grote pompoenen worden in de Verenigde Staten voor het Halloween-feest lampionnen gesneden. Daarvoor heeft men een goed scherp mes nodig omdat de wand van de vrucht vrij stevig is. Deze traditie vindt men ook steeds meer terug inWest-Europa.

 

De zwaarste pompoen ooit woog 921 kg.

 

 

 

Voedingswaarde per 100 gr

Energitische waarde 36 Kcal

Vitamine B1 0.05 mg

Vitamine B2 0.06 mg

Vitamine C 14 mg

Magnesium 10 mg

Calcium 25 mg

IJzer 0.6 mg

Vezels 1 g